Collecte

Een kubieke meter stilte

Vanmorgen vond ik een afbeelding van een kunstwerk. 'Een kubieke meter stilte' van Sarah van Sonsbeeck. (Het staat in het boek van Mirjam van der Vegt 'Eeuwenoude stilte hier en nu'. Utrecht, 2021)

De afbeelding laat een glazen kubus zien op een onderstel. Lengte, hoogte en breedte even gelijk. Een volmaakte vorm. Er hoeft niets van af of aan toegevoegd. Zoals het nieuw Jeruzalem in Openbaring 21. Haar lengte, breedte en hoogte waren gelijk. En: zij was van zuiver goud, gelijk aan zuiver glas.

De kubieke meter stilte maakt je stil. Er is in die kubus dan ook verder niets, dat je aandacht vraagt en waar je iets mee moet of waar je iets van moet vinden. Het roept iets op van het Hebreeuwse Shalom. Dat het goed is in de verhoudingen. Met de mensen om je heen. Dat je jezelf kan en mag zijn en zo ook de ander. Dat je samen kan werken, overleggen of dingen delen. Zonder dat er van alles je innerlijk blokkeert of dat je bang bent voor boosheid. Dat het goed is met God in het weten van zijn vergevende liefde en trouw, waar brood en wijn ons in bevestigen. Dat het ook goed is in de verhouding tot je zelf. Je geen rol hoeft spelen, doen alsof je blij bent of moedig, maar zijn zoals je bent. Als ik daarover doordenk wordt het zwaar. Hoe vaak zeg ik niet iets om maar wat te zeggen. Mooie loze praat. Hoe vaak lukt het niet om stille tijd te houden vanwege de innerlijke onrust die in me opkomt. Wat is er een ruis. Verkeer dat er altijd is. Opdringerige en lawaaierige muziek in supermarkt of eetgelegenheid. Om maar te zwijgen van opwindende stemmen en flitsende beelden van de media, die je aandacht willen pakken. Geef me een stukje stilte. Laat me met rust. Dat ik vanuit stilte met rust mijn gedachten kan laten gaan, weloverwogen iets kan zeggen, iets kan zien, een ander kan ontmoeten en gewoon mijn werk doen. Een kubieke meter stilte. Het geeft me veel te denken.

Het aangrijpende van dat kunstwerk is wat er mee gebeurde. Het is door vandalen vernield. Met bakstenen. Het glas is gebroken. Op één plek zit er een gat in. Zo wordt het nu tentoongesteld en het heeft een andere naam gekregen. 'Een kubieke meter gebroken stilte. Zo is het. Ik denk aan de verloren Shalom, godloos leven, conflicten, harde woorden, dodende blikken, oordelende gedachten. Oorlog en geweld. Ik bid: o Vredevorst, Gij kunt gebieden de vrede op aard en in mijn ziel.

Datum: Juli 2022

Ds. de Koning Gans

Predikant wijkgemeente 1

Contactgegevens

Meer columns?

Naar overzicht