Kerkgebouw "God is liefde" in Hekendorp

Hekendorp heeft het kerkgebouw "God is liefde" aan de Goejanverwelle. Deze kerk is gebouwd in 1846 en is in 1990/1991 zeer ingrijpend gerestaureerd, waardoor nu een keurige en fraaie kerk voor de eredienst gebruikt kan worden. Het 13-stemmig pijporgel werd in 1996 in gebruik genomen, en gebouwd door de firma Boogaard te Rijssen.

Ontstaan en geschiedenis

Kerkgebouw "God is Liefde" in Hekendorp dateert uit het jaar 1846. Ds. Steenhoff uit Oudewater legde in 1845 de eerste steen van het gebouw waarvan hij ooit beloofd had: "Er zal op Hekendorp eene kerk komen, al moet ik die uit eigen zak bouwen..." Aanvankelijk leek het gebouwtje op hoge en stevige grond te staan, maar in de loop van 150 jaar bleek dit, gezien de ernstige verzakkingen, een grote vergissing. Naast de verzakkingen had het gebouw bovendien veel last van houtworm. Er zou dus gerenoveerd moeten worden. Na de gebruikelijke problemen omtrent het bijeenbrengen van de hiervoor benodigde financiën, kon de restauratie uiteindelijk in 1990 van start gaan. De muren aan de achterzijde van het gebouw werden tientallen centimeters opgevijzeld. Daarna werden alle muren weer hersteld en werd (op de preekstoel na) al het houtwerk vervangen.

Op 26 maart 1991 werd bovendien een klokkentoren geplaatst, waarna de kerk in hetzelfde jaar weer met vreugde en dankbaarheid in gebruik kon worden genomen. Tenslotte is de kerk in 1996 voorzien van een nieuw orgel, welke ook al jaren gewenst was. Al met al een fijne, compacte kerk waar de Hekendorpers met recht trots op mogen zijn. In 2003 is de kerk uitgebreid met kerkelijk centrum De Wingerd, welke zich achter de kerk langs de Hollandsche IJssel bevindt.

Door: P.G. Knol, "Oudewater in Touw"; Uitgave: Heno, Oudewater,1999.

Overzicht predikanten

van Oudewater & Hekendorp

Bekijk hier

Foto's "God is liefde"

Voor, tijdens en na de restauratie

Bekijk hier

Locatie en beheer

Kerkbestuur Hekendorpo
kosterhekendorp@hervormdoudewater.nl
Goejanverwelle 48, 3467 PP Hekendorp