Mantelzorg Oudewater

Bent u mantelzorger?

Die kans is groot. En als u het niet bent, dan is uw buurvrouw, uw collega of uw kennis het wel. Want ongeveer één op de tien Nederlanders is mantelzorger. Iedereen die zorg verleent aan zieke of gehandicapte familieleden of bekenden, wordt mantelzorger genoemd.

Werk waar je inrolt

Mantelzorg is geen baan waar je naar solliciteert. Het is onbetaald werk waar je als vanzelf inrolt. Omdat uw kind gehandicapt blijkt te zijn, omdat uw partner chronisch ziek wordt of uw buurvrouw slecht ter been raakt. Soms blijft het werk beperkt tot een paar uurtjes per week, soms wordt het een dagtaak. Maar altijd betekent mantelzorg dat u zich van één ding voortdurend bewust bent: iemand die mij nabij is rekent erop dat ik hem of haar terzijde sta.

Zorg ook voor uzelf

Zorgen voor een ander geeft veel voldoening. De waardering die u krijgt, maakt het werk alleen al de moeite waard. Toch kan mantelzorg ook belastend worden. De zorg is zwaarder dan geschat of duurt langer dan verwacht. Oververmoeidheid, spanningen of een sociaal isolement kunnen het gevolg zijn. Zo ver mag het natuurlijk niet komen. Want dan gaat iedereen er op achteruit. Daarom is het zaak dat u niet alleen goed voor de ander, maar ook goed voor uzelf zorgt.

Ondersteuning

Goed voor uzelf zorgen kan vaak op een eenvoudige manier. Bijvoorbeeld door (samen met andere mantelzorgers) de dingen op tijd ‘van je af te praten’. Soms is een gerichtere ondersteuning gewenst, bijvoorbeeld van een instantie die u goed informeert en die u de weg wijst in ‘zorgland’. Om mantelzorgers in Oudewater dit soort ondersteuning te kunnen aanreiken, is het Steunpunt Mantelzorg in het leven geroepen.

U kunt terecht bij het steunpunt Mantelzorg voor:

  1. Informatie en advies
  2. Emotionele ondersteuning en ontmoetingsochtenden
  3. Verwijzing en bemiddeling en vervangende mantelzorg
  4. Themabijeenkomsten en cursussen
  5. Belangenbehartiging
  6. Mantelmaggezien (nieuwsbrief voor mantelzorgers)

U kunt zich per mail aanmelden voor de nieuwsbrief.

Steunpunt Mantelzorg Oudewater
Coördinator mantelzorg: Bertineke van Dam
Kantoor: Vierstroom locatie Schuylenburcht
Hekendorperweg 2
3421 VK Oudewater

Spreekuur: dinsdag 09.00 – 10.00 uur

www.swomontfoort.nl